Przejdź do głównej zawartości

Jak wybrać kawę ...?


Do powszedniego picia filiżanki kawy przyznaje się aż 73% Polaków. Jedni poszukują w niej pobudzenia na resztę dnia, a dla drugich ma być przyjemnością i bonusem do relaksu. W dzisiejszych czasach, gdy w sklepach jest gigantyczny wybór kaw, każdy chce pić tę najlepszą. Jednak musisz wiedzieć, że najlepszą kawą na świecie jest ta, która smakuje Ci najbardziej. Niezależnie od marki i ceny. Co jednak zrobić, gdy nie chcesz kupować kawy w ciemno? Musisz sobie uświadomić, co tak naprawdę lubisz, a my pomożemy nakierować Cię na tzw. najlepszą kawę.


Rodzaj kawy

Na ostateczny smak kawy w filiżance składa się mnóstwo czynników. Jednym z nich jest jej gatunek. Najbardziej popularne to arabica oraz robusta, które zna chyba każdy. Arabica jest uważana za szlachetniejszą odmianę kawy. Cechuje się mniejszą goryczką oraz pełniejszym smakiem i aromatem niż robusta. Natomiast robusta jest intensywniejsza w smaku oraz dysponuje większą zawartością kofeiny. Producenci na opakowaniach swoich artykułów rozmieszczają skład, czyli rodzaj ziaren oraz ich proporcje. Może być to np. 100% arabica, lub 60% arabica - 40% robusta. Kawy w pełni składające się z ziaren arabiki będą odpowiednie dla osób ceniących łagodny smak i wyraźny aromat. Mieszanki kawy ziarnistej z dużym dodatkiem robusty są przeznaczone zwłaszcza dla ludzi, którzy wolą zdecydowanie mocniejsze doznania smakowe i pragną się szybciej pobudzić.

Pochodzenie

Ogromny wpływ na smak kawy ma też miejsce jej pochodzenia. Zależy to zwłaszcza od warunków klimatycznych, jakie panują w danym regionie. Warto mieć pojęcie, że kawa rośnie w tzw. pasie kawowym, którego granice stanowi zwrotnik raka oraz koziorożca. Produkcja kawy występuje w Ameryce Środkowej i Południowej, w Afryce Środkowej oraz Azji.

• Kawy pochodzące z krajów amerykańskich cechują się nutami orzechowo-czekoladowymi z umiarkowaną kwasowością. Kawy te świetnie komponują się z mlekiem.
• Ziarna afrykańskie cechuje stanowczo większa kwasowość. W kawach pochodzących z Kenii lub Etiopii bardzo przejrzyście czuć posmak cytrusów. Ich ciekawy smak można dostrzec, pijąc je bez żadnych dodatków.
• Azjatyckie kawy głównie z Indii i Indonezji charakteryzuje mocny, ziemisty posmak. W takich kawach ciężko dostrzec jakąkolwiek kwasowość.




Stopień palenia

Bardzo znaczącym procesem w produkcji kawy jest wypalanie ziaren. To właśnie palarnie kawy dodają unikalny styl surowym ziarnom. Jest to ważny moment, który również oddziałuje na końcowy smak kawy. Im ziarna są dłużej palone, tym są ciemniejsze. Kawy jasno palone cechuje łagodnie brązowy kolor, duża zawartość kofeiny oraz owocowy posmak. Takie kawy mają zdecydowanie większe możliwości smakowe niż ziarna ciemno palone. Podczas długiego palenia kawa traci sporo swoich naturalnych właściwości, w tym dodatkowo obniża się poziom kofeiny. Kawy ciemno palone cechują się wyraźną goryczką i niską kwasowością. Metodę ciemnego palenia stosują przede wszystkim włoskie palarnie, których kawy są niemalże czarne i wyraziste w smaku.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Test! Nowe pieluszki Lupilu

Nowy rok, nowe testy, nowe wyzwania 😊 Tym razem z Testmetoo miałyśmy okazję wypróbowania nowych pieluszek Lupilu dostępnych w sieciach sklepów Lidl. Jak się sprawdziły i czy spełniły nasze oczekiwania ...? Zacznę od samego wyglądu. Pieluszki są bardzo estetycznie wykonane, nie zabrakło też ładnej, kolorowej grafiki. Po założeniu dobrze przytegają do ciałka dziecka. Rzepy są dość wytrzymałe. Moje maleństwo używa pieluszek jedynie na noc, a od paru dni już właśnie wogóle 😉 W naszym przypadku nie zdarzyło się, żeby pieluszka przeciekła, zsunęła się czy podrażniła skórę. Foto z oficjalnej strony pieluszek Mam duże zaufanie do produktów oferowanych przez sklepy Lidl. Tym razem również się nie zawiodłam. Jesiem ciekawa jak pieluszki spisały się w przypadku Waszych maluszków 😊

Złota Kolekcja Bajek ...

Chodzę, szukam, odwiedzam wszystkie pobliskie kioski, salony prasowe i nic :( Pierwsza część Złotej Kolekcji Bajek, a mianowicie "Król Lew" rozeszła się jak świeże bułeczki w przeciągu kilku godzin. Nic dziwnego ... pierwszy zeszyt kosztował w końcu jedyne 1,90 zł! Dlaczego tak bardzo zależało mi na tej kolekcji? Uwielbiam bajki Disneya i z ogromnym sentymentem wspominam moją serię książek, które mama kupowała mi w wydawnictwie Świat Książki. Bajeczki przekazałam bratanicy :) a teraz zbieram te piękne opowieści dla mojej córeczki :) Bardzo, ale to bardzo długo zastanawiałam się nad zakupem prenumeraty. Nigdy nie miałam zaufania do tych super stronek z gazetkami, gdzie do każdego numeru dodawane są prezenciki i inne bajery. Wiele pytań krążyło mi po głowie. Czy nie ma ukrytych kosztów? Czy można zrezygnować? Czy przypadkiem po zakończeniu prenumeraty "nie wcisną" mi jakiejś kolejnej"? itp, itd .... Przeczytałam uważnie zasady i postanowiła

Jak prawidłowo piłować paznokcie?

Piłowanie paznokci wymaga znajomości kilku podstawowych zasad. Bez nich nasze paznokcie staną się brzydkie i łamliwe. Sprawdź, jak prawidłowo piłować paznokcie. Piękne paznokcie są naszą wizytówką. Zadbane i prawidłowo spiłowane sprawiają, że jesteśmy postrzegani jako kompetentni i schludni. Poprawiają nasze samopoczucie i pewność siebie. Stają się częścią naszej stylizacji. To jednak nie wszystko. Niepoprawna technika piłowania może doprowadzić do łamliwości paznokci, a nawet nieprzyjemnych i brzydko wyglądających infekcji. Jak więc prawidłowo piłować paznokcie?                                    Pomysły na paznokcie – nie zapominajmy o piłowaniu! Prawidłowe spiłowanie płytki paznokcia jest podstawowym i jednym z pierwszych zabiegów, który należy wykonać przed każdą stylizacją, taką jak: ·          tipsy, ·          manicure żelowy, ·          hybrydy. Każda z nich wymaga nico innej metody piłowania paznokci. Do pierwszych dwóch warto spiłować płytkę do poło