Do powszedniego picia filiżanki kawy przyznaje się aż 73%
Polaków. Jedni poszukują w niej pobudzenia na resztę dnia, a dla drugich ma być
przyjemnością i bonusem do relaksu. W dzisiejszych czasach, gdy w sklepach jest
gigantyczny wybór kaw, każdy chce pić tę najlepszą. Jednak musisz wiedzieć, że
najlepszą kawą na świecie jest ta, która smakuje Ci najbardziej. Niezależnie od
marki i ceny. Co jednak zrobić, gdy nie chcesz kupować kawy w ciemno? Musisz
sobie uświadomić, co tak naprawdę lubisz, a my pomożemy nakierować Cię na tzw.
najlepszą kawę.
Rodzaj kawy
Na ostateczny smak kawy w filiżance składa się mnóstwo
czynników. Jednym z nich jest jej gatunek. Najbardziej popularne to arabica
oraz robusta, które zna chyba każdy. Arabica jest uważana za szlachetniejszą
odmianę kawy. Cechuje się mniejszą goryczką oraz pełniejszym smakiem i aromatem
niż robusta. Natomiast robusta jest intensywniejsza w smaku oraz dysponuje
większą zawartością kofeiny. Producenci na opakowaniach swoich artykułów
rozmieszczają skład, czyli rodzaj ziaren oraz ich proporcje. Może być to np.
100% arabica, lub 60% arabica - 40% robusta. Kawy w pełni składające się z
ziaren arabiki będą odpowiednie dla osób ceniących łagodny smak i wyraźny
aromat. Mieszanki kawy ziarnistej z dużym
dodatkiem robusty są przeznaczone zwłaszcza dla ludzi, którzy wolą zdecydowanie
mocniejsze doznania smakowe i pragną się szybciej pobudzić.
Pochodzenie
Ogromny wpływ na smak kawy ma też miejsce jej pochodzenia.
Zależy to zwłaszcza od warunków klimatycznych, jakie panują w danym regionie.
Warto mieć pojęcie, że kawa rośnie w tzw. pasie kawowym, którego granice
stanowi zwrotnik raka oraz koziorożca. Produkcja kawy występuje w Ameryce
Środkowej i Południowej, w Afryce Środkowej oraz Azji.
• Kawy
pochodzące z krajów amerykańskich cechują się nutami orzechowo-czekoladowymi z
umiarkowaną kwasowością. Kawy te świetnie komponują się z mlekiem.
• Ziarna
afrykańskie cechuje stanowczo większa kwasowość. W kawach pochodzących z Kenii
lub Etiopii bardzo przejrzyście czuć posmak cytrusów. Ich ciekawy smak można
dostrzec, pijąc je bez żadnych dodatków.
• Azjatyckie
kawy głównie z Indii i Indonezji charakteryzuje mocny, ziemisty posmak. W
takich kawach ciężko dostrzec jakąkolwiek kwasowość.
Stopień palenia
Bardzo znaczącym procesem w produkcji kawy jest wypalanie
ziaren. To właśnie palarnie kawy dodają unikalny styl surowym ziarnom. Jest to
ważny moment, który również oddziałuje na końcowy smak kawy. Im ziarna są
dłużej palone, tym są ciemniejsze. Kawy jasno palone cechuje łagodnie brązowy
kolor, duża zawartość kofeiny oraz owocowy posmak. Takie kawy mają zdecydowanie
większe możliwości smakowe niż ziarna ciemno palone. Podczas długiego palenia
kawa traci sporo swoich naturalnych właściwości, w tym dodatkowo obniża się
poziom kofeiny. Kawy ciemno palone cechują się wyraźną goryczką i niską
kwasowością. Metodę ciemnego palenia stosują przede wszystkim włoskie palarnie,
których kawy są niemalże czarne i wyraziste w smaku.
Chyba najbardziej lubię 100% arabica :) i latte :)
OdpowiedzUsuńTo post dla mojego męża ;) Ja pije rzadko kawkę ;p
OdpowiedzUsuńP.S _Przypominam o Walentynkowym konkursie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam ! :)
Kawa to zdecydowanie nie nasz smak ;)
OdpowiedzUsuń