Statystyki mówią, że aż 73% Polaków spożywa kawę codziennie, a niemal 50% robi to nawet kilka razy w ciągu dnia. Mimo tego najczęściej picie kawy w Polsce zawęża się do tzw. zalewajki albo kawy rozpuszczalnej. Musisz wiedzieć, że jest wiele sposobów na zaparzenie pysznej kawy, a jeśli robisz to regularnie, to warto, aby napój był wysokiej jakości. Alternatywne metody parzenia kawy pozwalają na wyciągnięcie z ziaren kawy doskonały smak i aromat, który nigdy nie jest zarezerwowany jedynie dla profesjonalistów. Jedną z takich metod jest drip.
Co to jest drip?
Drip, a raczej Drip Hario V60 to narzędzie japońskiej firmy Hario przeznaczone do parzenia kawy metodą przelewową. Wyglądem przypomina lejek, a zbudowany jest z plastiku, ceramiki, metalu lub szkła. Do parzenia kawy w dripie potrzebne są papierowe filtry, które oddzielają fusy od naparu. Budowa dripa, jak i sposób jego zastosowania jest niesłychanie łatwy, co sprawia, że może z niego korzystać każdy i z odpowiednim asortymentem może to robić wszędzie.
Dripper jest jednym z tych urządzeń, w których nie przygotujesz każdej kawy. W tej metodzie świetnie sprawdzają się jasno palone stuprocentowe arabiki, które są zmielone tuż przed samym zaparzeniem. Odpowiednia temperatura wody, grubość zmielenia ziaren oraz czas parzenia pozwala na otrzymanie niesamowitego naparu, którym zachwycają się specjaliści na całym świecie.
Jak zaparzyć kawę w dripie?
Zaparzenie kawy w dripie jest bardzo proste, natomiast nie stosując się do poszczególnych zaleceń, można zupełnie zepsuć nawet najlepszą kawę.
Wszystko, czego potrzebujesz to:
• Kawa
• Woda
• Drip
• Papierowy filtr
• Serwer lub dzbanek na kawę
Zaczynając cały proces parzenia kawy, należy zamontować papierowy filtr w dripie, zalać go gorącą wodą i chwilę odczekać. Chodzi o to, aby pozbyć się papierowego posmaku w gotowej kawie. Następnie przejdź do mielenia ziaren. Dawka kawy jest uwarunkowana od tego, ile naparu chcesz uzyskać. Zaleca się używać 6 g kawy na każde 100 ml wody, czyli chcąc zaparzyć 500 ml, potrzebne Ci będzie 30 g kawy.
Szczególnie ważna jest również grubość zmielenia ziaren. Jeżeli zmielisz kawę za drobno, wówczas będzie się parzyć zbyt długo, natomiast jeśli zmielisz ją za grubo, to woda przeleci przez nią za szybko. Najodpowiedniejsze do dripa jest średnie zmielenie ziaren.
Teraz wystarczy tylko wsypać zmielone ziarna do dripa z filtrem i przelać ją wodą. Optymalna temperatura wody powinna sięgać około 88-92 °C. Bardzo istotnym punktem jest proces preinfuzji, który dokonuje się tuż po pierwszym zetknięciu kawy z wodą. Pozwala on kawie "kwitnąć" oraz powoduje, że otwiera przed Tobą interesujące aromaty. W pierwszej kolejności wlej odrobinę wody tak, żeby tylko namoczyć kawę oraz odczekaj około 30 sekund. Teraz możesz spokojnymi, kulistymi ruchami przelać resztę wody. Parzenie kawy w dripie powinno trwać około 3 minuty.
1. Włóż papierowy filtr do dripa i zalej go gorącą wodą.
2. Wsyp do dripa z filtrem świeżo i średnio zmieloną kawę.
3. Zalej kawę małą ilością wody o temperaturze 88-92 °C i odczekaj 30 sekund.
4. Gładkimi i kulistymi ruchami przelej przez kawę resztę wody.
5. Kawa powinna się parzyć przez około 3 minuty.
Kawa zrobiona w dripie, barwą może przypominać herbatę. Najciekawsze natomiast jest to, że takie kawy odkrywają przed Tobą wiele możliwości smakowych. Wszystko zależy od tego, jakie ziarna zostały użyte i jak przebiegł proces parzenia. Kawy pochodzące z Afryki wyróżniają się wyraźną kwasowością i owocowymi nutami. Ziarna z Ameryki Południowej i Środkowej umożliwiają pozyskać napar o czekoladowo-orzechowym smaku. To jaka kawa będzie dla Ciebie odpowiednia, zależy całkowicie od Twoich upodobań.
Zaparzenie kawy w dripie jest bardzo ciekawą alternatywą dla osób, które chcą wydobyć z kawy to, co najlepsze. Cały proces parzenia jest bardzo prosty, a cena urządzenia jest niska w stosunku do uzyskanej wysokiej jakości naparu. Jeżeli swój kawowy zwyczaj chcesz wznieść na wyższy poziom, to drip jest doskonałym rozwiązaniem.
Co to jest drip?
Drip, a raczej Drip Hario V60 to narzędzie japońskiej firmy Hario przeznaczone do parzenia kawy metodą przelewową. Wyglądem przypomina lejek, a zbudowany jest z plastiku, ceramiki, metalu lub szkła. Do parzenia kawy w dripie potrzebne są papierowe filtry, które oddzielają fusy od naparu. Budowa dripa, jak i sposób jego zastosowania jest niesłychanie łatwy, co sprawia, że może z niego korzystać każdy i z odpowiednim asortymentem może to robić wszędzie.
Dripper jest jednym z tych urządzeń, w których nie przygotujesz każdej kawy. W tej metodzie świetnie sprawdzają się jasno palone stuprocentowe arabiki, które są zmielone tuż przed samym zaparzeniem. Odpowiednia temperatura wody, grubość zmielenia ziaren oraz czas parzenia pozwala na otrzymanie niesamowitego naparu, którym zachwycają się specjaliści na całym świecie.
Jak zaparzyć kawę w dripie?
Zaparzenie kawy w dripie jest bardzo proste, natomiast nie stosując się do poszczególnych zaleceń, można zupełnie zepsuć nawet najlepszą kawę.
Wszystko, czego potrzebujesz to:
• Kawa
• Woda
• Drip
• Papierowy filtr
• Serwer lub dzbanek na kawę
Zaczynając cały proces parzenia kawy, należy zamontować papierowy filtr w dripie, zalać go gorącą wodą i chwilę odczekać. Chodzi o to, aby pozbyć się papierowego posmaku w gotowej kawie. Następnie przejdź do mielenia ziaren. Dawka kawy jest uwarunkowana od tego, ile naparu chcesz uzyskać. Zaleca się używać 6 g kawy na każde 100 ml wody, czyli chcąc zaparzyć 500 ml, potrzebne Ci będzie 30 g kawy.
Szczególnie ważna jest również grubość zmielenia ziaren. Jeżeli zmielisz kawę za drobno, wówczas będzie się parzyć zbyt długo, natomiast jeśli zmielisz ją za grubo, to woda przeleci przez nią za szybko. Najodpowiedniejsze do dripa jest średnie zmielenie ziaren.
Teraz wystarczy tylko wsypać zmielone ziarna do dripa z filtrem i przelać ją wodą. Optymalna temperatura wody powinna sięgać około 88-92 °C. Bardzo istotnym punktem jest proces preinfuzji, który dokonuje się tuż po pierwszym zetknięciu kawy z wodą. Pozwala on kawie "kwitnąć" oraz powoduje, że otwiera przed Tobą interesujące aromaty. W pierwszej kolejności wlej odrobinę wody tak, żeby tylko namoczyć kawę oraz odczekaj około 30 sekund. Teraz możesz spokojnymi, kulistymi ruchami przelać resztę wody. Parzenie kawy w dripie powinno trwać około 3 minuty.
1. Włóż papierowy filtr do dripa i zalej go gorącą wodą.
2. Wsyp do dripa z filtrem świeżo i średnio zmieloną kawę.
3. Zalej kawę małą ilością wody o temperaturze 88-92 °C i odczekaj 30 sekund.
4. Gładkimi i kulistymi ruchami przelej przez kawę resztę wody.
5. Kawa powinna się parzyć przez około 3 minuty.
Kawa zrobiona w dripie, barwą może przypominać herbatę. Najciekawsze natomiast jest to, że takie kawy odkrywają przed Tobą wiele możliwości smakowych. Wszystko zależy od tego, jakie ziarna zostały użyte i jak przebiegł proces parzenia. Kawy pochodzące z Afryki wyróżniają się wyraźną kwasowością i owocowymi nutami. Ziarna z Ameryki Południowej i Środkowej umożliwiają pozyskać napar o czekoladowo-orzechowym smaku. To jaka kawa będzie dla Ciebie odpowiednia, zależy całkowicie od Twoich upodobań.
Zaparzenie kawy w dripie jest bardzo ciekawą alternatywą dla osób, które chcą wydobyć z kawy to, co najlepsze. Cały proces parzenia jest bardzo prosty, a cena urządzenia jest niska w stosunku do uzyskanej wysokiej jakości naparu. Jeżeli swój kawowy zwyczaj chcesz wznieść na wyższy poziom, to drip jest doskonałym rozwiązaniem.
Sam kawy nie pijam zbyt często (przestałem kilka lat temu z przyczyn zdrowotnych)... dlatego też za bardzo nie interesuję się tematem (jak to?! to kawy nie zalewa się po prostu wrzątkiem?!). Ale wydaje mi się, że to całkiem ciekawa alternatywa nawet do podania gościom. Zawsze to +5 punktów do dobrego wrażenia :) Haha
OdpowiedzUsuńNo i bomba! Ja nie mam miejsca na ekspres bo kuchnia jak dla krasnala. I szukalam czegos co mi blatu nie bedzie zajmowalo. Widzialam te klepsydropodobne konstrukcje na roznych zdj ale nie myslalam, ze to sie sprawdza. Rozwialas moje watpliwosci. Obdaruje cie zatem #dobrykomentarz bys wiedziala, ze zrobilas dobra robbote!
OdpowiedzUsuńPozddrawiam
Monika
NiuJorkMama.com
Dzięki za #dobrykomentarz ;)
UsuńMy należymy dot tej małej grupy nie pijących kawy ale za to znamy wiele osób kochających ten napój. Koniecznie musimy im przesłać tego posta :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawe, ale ze wzgledu na zdrowie przeszłam na zbożówke. Więc u mnie odpadają wszelkie urządzenia do parzenia kawy :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)