Kawiarka inaczej określana makinetką, kafetierą lub
czajnikiem moka, to jeden z najpopularniejszych zaparzaczy do kawy na świecie.
Umożliwia przygotowanie naparu mocno zbliżonego smakiem oraz konsystencją do
włoskiego espresso. Jeżeli zależy Ci, żeby Twoja kawa zawsze imponowała swoim
smakiem, to obowiązkowo musisz bliżej poznać kawiarkę.
Historia kawiarki
Początki kawiarki sięgają roku 1919, kiedy to dyrektor firmy
zajmującej się obróbką metali Włoch Alfonso Bialetti postanowił zacząć pracę
nad prototypem zaparzacza do kawy. Pragnął skonstruować coś niewielkiego, co
umożliwi przygotować espresso w każdym domu, bez konieczności tracenia majątku
w kosztownych kawiarniach.
Do opracowania kawiarki Alfonso natchnęła domowa pralka,
która działała na zasadzie wypychania wody podczas procesu prania. Dlatego
właśnie Bialetti postanowił, że jego zaparzacz będzie parzyć kawę pod
ciśnieniem, które przeprowadza wodę przez zmielone ziarna.
Pierwsza kawiarka powstała stosunkowo późno, bo dopiero w
1933 roku, a produkt był oferowany jedynie na miejskich targach, co mocno
ograniczało popularyzacje na szerszą skalę. Duży przestój w produkcji nastąpił
podczas II Wojny Światowej, a firma odżyła dopiero w 1946 roku. Renato Bialetti
(syn Alfonso), który przejął stery w przedsiębiorstwie, opatentował kawiarkę
oraz postawił na zwiększenie działań marketingowych. Skuteczna reklama sprawiła,
że kawiarka zyskała międzynarodową sławę.
Budowa kawiarki
Od powstania pierwszej kawiarki w jej designie do dziś
zmieniło się niewiele. Kawiarka to przeważnie ośmiokątny, stożkowy dzbanek
wykonany z aluminium lub stali. Składa się z trzech zasadniczych części.
Dolnego pojemnika na wodę, sitka na zmieloną kawę oraz górnego zbiornika na
gotowy napar.
Bardzo ważnym elementem kawiarki
jest zaworek znajdujący się w dolnym zbiorniku. Nie pełni on roli estetycznej,
a jest pewnym zabezpieczeniem. Jeżeli z różnych względów woda nie przeciska się
przez sitko, to zaworek wypuszcza parę wodną, zmniejszając ciśnienie w
pojemniku. Zabezpiecza to nas przed potencjalnym rozerwaniem kawiarki.
Kawiarki są dostępne w różnych rozmiarach, a ich wielkość
mierzy się w liczbie filiżanek. Jedna filiżanka to około 30-35 ml naparu, czyli
tyle, co espresso. Kupując kawiarkę, należy pamiętać o tym, żeby jej rozmiar w
zupełności spełniał Twoje wymagania. Każde sitko należy wypełniać kawą po same
brzegi, co gwarantuje idealną ekstrakcję oraz pozwala osiągnąć właściwą ilość
naparu. Jeżeli przygotowujesz kawę tylko dla siebie, to kawiarka na 10
filiżanek będzie niewątpliwie za duża.
Przed zakupem kawiarki musisz zwrócić uwagę na to, gdzie
chcesz jej używać. Nie każda kawiarka jest przystosowana do stosowania na
palniku gazowym. Funkcjonują także czajniczki dedykowane jedynie do płyty
indukcyjnej bądź elektryczne.
Parzenie kawy w kawiarce
Kawiarka zdobyła ogromną popularność na całym świecie
również z powodu bardzo łatwej obsługi. Do osiągnięcia świetnego naparu
wystarczy tak niewiele, a z jego wykonaniem nie powinien mieć problemów nawet
początkujący kawosz.
Zanim pierwszy raz użyjesz swojej kawiarki, musisz ją
rozmontować i dokładnie przepłukać każdą jej część. Ważne jest to, aby zrobić
to bez żadnych środków chemicznych, należy wykorzystać do tego wyłącznie czystą
wodę. Kiedy kawiarka wyschnie, możesz przejść do procesu parzenia:
1. Nalej wodę do dolnego pojemnika tuż pod zawór
bezpieczeństwa, czyli niewielki otwór, który zabezpiecza urządzenie przed
zbytnim skokiem ciśnienia.
2. Uzupełnij sitko drobno zmieloną kawą aż po same brzegi.
Nie ubijaj jej jednak tak, jak w przypadku ekspresu kolbowego.
3. Złącz ze sobą wszystkie części i mocno przykręć górny
zbiornik do podstawy. Skręcając kawiarkę, staraj się nie trzymać jej za rączkę.
4. Ustaw kawiarkę na palniku (o mniejszej średnicy niż
podstawa kawiarki) bądź na płycie indukcyjnej.
5. Poczekaj, aż kawa zaparzy się do górnego zbiornika.
Mimo tego, że otrzymany napar jest często porównywany do
espresso, to nie do końca nim jest. Pozwala on na dość intensywne doznania i
wspaniale komponuje się z mlekiem. Najistotniejszymi zaletami kawiarki jest
łatwa obsługa oraz niewielka cena w stosunku do wysokiej jakości przygotowanego
naparu. Dzięki temu niewielki czajniczek posiada swoich fanów na całym świecie.
Ciekawy post, szczególnie rys historyczny :-D Sama używam kawiarki od dłuższego czasu i napisałam o niej także posta na swojego bloga, miło jest jednak przeczytać coś o tej samej tematyce, ale napisane w zupełnie inny sposób. Pozdrawiam :-D
OdpowiedzUsuńŚwietna jest taka kawiarka, ja akurat mam okres nie picia kawy ;)
OdpowiedzUsuńŚlicznie się prezentuje, nigdy nie miałam, zazwyczaj stawiam na ekspres :P
OdpowiedzUsuńSzkoda że ten tekst nie jest Twój. Skopiowane z innej strony. Szkoda.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńKawiarka sama w sobie jest dobra, gdyż kawa w niej zrobiona ma niesamowity aromat. Jednak aby ją przygotować potrzeba trochę czasu. gdy go nie mamy to można przecież użyć czajnika elektrycznego https://duka.com/pl/agd/czajniki-elektryczne i to w nim szybko zagotujemy wodę na pyszną kawę.
OdpowiedzUsuńSuper.
OdpowiedzUsuńA widzicie, to wielu produktów takie cięcie laserem się przydaje. Ja mogę jedynie powiedzieć, że jeśli o mnie chodzi, to ja ogólnie wierzę, że warto sprawdzać najróżniejsze możliwości i oferty, ale powinno się wybierać doświadczone firmy, z odpowiednimi maszynami. Dziś dla mnie to firma Unihut s.a. https://unihut.pl/ z Krakowa.
OdpowiedzUsuńCo by nie mówić to oczywiście takie urządzenia są bardzo potrzebne i ja jeszcze chcę dodać, że także całkiem ważnym jest aby wiedzieć co zrobić z zepsutą zmywarką. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z usług serwisu https://serwisagd-technik.pl/naprawa-zmywarek-wroclaw/ i ja właśnie tak zrobiłam.
OdpowiedzUsuń