Wena kulinarna ostatnio mnie nie opuszcza więc muszę z niej korzystać :) Pewnie wkrótce mój zapał minie chociaż mam nadzieję, że nie bo same pyszne przepisy wpadają mi do głowy.
Co powiecie na paprykę faszerowaną ryżem i warzywami. Przekrojoną i oczyszczoną paprykę skropioną oliwą z oliwek piekę w 180 stopniach przez około 10 minut. Farsz składa się podsmażonego na oliwie pora, bakłażana i pikantnej papryczki, pomidorów, ugotowanego ryżu z dodatkiem soli, słodkiej papryki i pieprzu ziołowego. Farsz przekładam do papryki, posypuję prażonym słonecznikiem i gotowe.
Pierwszy raz przygotowywałam bakłażana. Udało się go wyhodować mojej mamie :) Dobrze ze przeglądarka wszystko Ci powie, bo nie miałam pojęcia jak się za niego zabrać. Warzywo pokroiłam, posypałam solą i odstawiłam na ok. 30 minut. Później dokładnie umyłam bakłażana i podsmażyłam go na oliwie. Warzywo było chrupiące i bez goryczy.
Kolejna propozycja to sałatka z owocową nutą. Kus kus ugotowałam na sypko, a właściwie to zalałam gorąca wodą :) do ostudzonej kaszy dodałam świeżą marchew z ogródka, por i połówkę wyfiletowanej pomarańczy. Do tego sos na bazie soku z pomarańczy, limonki z solą i octem balsamicznym. Jako dodatek użyłam sera mozzarella.
Szybkie i smaczne dania na wynos przygotowane w domu :) Smacznego! Znacie jakieś szybkie potrawy na bazie kaszy kus kus?
oba przepisy wyglądają bardzo zachęcająco ! ja najczęściej kasze kus kus jem z mięsem do obiadu :-) jest pyszna i szybko się ją robi :-)
OdpowiedzUsuńDawno już nie robiłam faszerowanej papryki. Muszę zrobić, mam jakieś w lodówce :)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością dołączam do grona obserwatorów :)
Bardzo lubimy faszerowaną paprykę :-)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię, to pyszne danie☺☺
OdpowiedzUsuńTym zdjęciem papryki narobiłaś mi smaka! Robię dziś faszerowaną i nie ma że boli!
OdpowiedzUsuńUwielbiam paprykę ale faszerowanej jeszcze nie jadłam. Muszę koniecznie spróbować 😉
OdpowiedzUsuńPychota. Bardzo lubie takie przepisy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczoną paprykę! <3 Akurat w lodówce mam niezbędne składniki by przygotować takie pyszności.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!