Hamburgery kojarzą się zazwyczaj z tłustą kanapką ociekającą majonezem podaną w barze z fast foodem. Myślę, że każdy z nas od czasu do czasu da się skusić na tak zwanego gotowca, tym bardziej, że restauracje obserwując aktualne trendy proponują nam pyszne burgery wołowe z wymyślną salsą i chrupiącą pełnoziarnistą bułeczką. To już niego lepszy wybór, jednak nie ma to jak domowe gotowanie, a z książką "Weber poleca burgery" zostaniecie mistrzami w przyrządzaniu najlepszych na świecie burgerów.
Książka zawiera dużą ilość nowatorskich przepisów zarówno na klasyczne kanapki jak i wymyślne burgery np. z tofu czy jagnięciną. Zdjęcia z propozycjami podania sprawiają, że ślinka cieknie po każdym przerzuceniu strony. Spis treści wskazuje tematykę poruszaną w książce, a nie o same burgery tutaj chodzi ...
Na początek autor przedstawia podstawy grillowania i naprawdę bardzo przydatne triki, które ułatwiaj przygotowanie potrawy. Wiedzieliście o tym, że wystarczy zrobić niewielkie wgłębienie łyżką w mielonym kotlecie, żeby równomiernie się usmażył i nie wybrzuszał podczas grillowania? Tabela podpowiadająca orientacyjny czas grillowania dopasowany do grubości kotlecika stanowi duże ułatwienie dla początkujących kucharzy. Inne przedstawiane triki dotyczą między innymi krojenia warzyw czy przygotowania grillowiska.
W dalszej części książki znajdziemy konkrety czyli przepisy na burgery, nie tylko klasyczne, ale np. burgery orientalne, burgery w ciabacie, indyjskie burgery jagnięce, pikantne burgery z kurczaka, burgery z soczewicy, burgery fasolowo-grzybowe i wiele, wiele innych pyszności ...
Najbardziej przypadł mi do gustu rozdział dodatki. Znajdziecie tutaj propozycje ciekawej alternatywy frytek … Co powiecie na sałatkę z arbuza, fety i grillowanej czerwonej cebuli, albo sałatkę cesarską czy krążki cebuli marynowane w maślance?
Wszystkie przypisy są dokładnie i bardzo przystępnie rozpisane. Podana jest gramatura oraz niezbędne produkty. Chociaż są dość wyszukane z pewnością znajdziecie je na sklepowych półkach. Dużym ułatwieniem dla amatorów jest także czytelna informacja na temat niezbędnej ilości składników podana na łyżki, łyżeczki czy plastry.
Książka jest wykonana bardzo solidnie z dbałością o szczegóły i elementy graficzne. Śliskie strony zabezpieczają przed zabrudzeniem podczas gotowania. Na sam koniec znajdziemy rozdziały, które są wisienką na torcie czyli przybrania typu pesto czy salsa ze świeżych pomidorów oraz mieszanki przypraw, które łatwo można samodzielnie skomponować.
Nie wiem jak Wy, ale ja ruszam do kuchni! Tym razem nie będą to klasyczne burgery z wołowinką, może przygotuję je z tofu lub krewetką?
Książka dostępna jest w sklepie online - zapraszam do odwiedzenia DECOFIRE
Książka świetna! Pięknie wydana. Co do hamburgerów... Mój stary robi idealne :) Przypieczony kotlet, chrupiące warzywka - pychota :)
OdpowiedzUsuńW takim razie może znajdzie w książce coś zamiast frytek 😋
UsuńO łał! Fantastyczna książka! Też taką chcę :)
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze, musze mężowi kupić! :)
OdpowiedzUsuń