Mam dla Was kilka pomysłów na szybkie imprezowe przekąski. Długi weekend dalej trwa i może spodziewacie się jeszce gości. Myślę, że co niektórzy dalej świętują nadejście Nowego Roku.
Pierwsza imprezowa przekąska to mini burgery. Bułeczki znanazlam w Aldi i wystarczy je tylko podgrzać. Kotleciki zrobiłam z mielonego mięsa wieprzowego, bo takie akurat miałam w lodówce, ale myślę, że mięsko wołowe byłoby jeszcze smaczniejsze. Masę przyprawiłam solą, pieprzem i słodką papryką, a kotleciki smażyłam na oleju rzepakowym. W bułce znanazly się też sałata, kiełki, pomidorki koktajlowe, ser edamski i keczup.
Kolejna propozycja to sałatka z kurczakiem na bazie miksu sałat. Pierś z kurczaka przyprawiłam solą, pieprzem czarnym i ziołowym, papryką słodką. W całości smażyłam ją na oleju rzepakowym najpierw na dużym ogniu potem na mniejszym pod przykryciem. Dodatki to pomidorki koktajlowe i kiełki. Całość polałam sosem przygotowanym z soku z pomarańczy, połowy cytryny z łyżeczką octu balsamicznego, miodu i musztardy, a na koniec posypałam orzeszkami.
Ostatnie szybkie danie to warzywne rolsy. Na patelni podsmażam warzywa z paczki w stylu chińskim. Bardzo lubię mieszankę dostępna w Aldi. Dodaje curry, sól, pieprz lub gotowy miks przypraw również w stylu chińskim. Do wystudzonych warzym dodaje serek śmietankowy, pół małego kubeczka. Masę zawijam w papier ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Czekam na Wasze pomysły i przepisy 😉
wygląda naprawdę apetycznie!
OdpowiedzUsuńblog
youtube
Świetne pomysły, na pewno wykorzystam pomysł na sałatkę :D Moim imprezowym hitem, który sprawdza się zawsze są bardzo proste zawijaski z tortilli. Robi się je bardzo szybko i nie wymagają wielu produktów. Ja zazwyczaj robię wersje z szynką konserwową, papryką czerwoną i serem feta. Aby łatwiej było zawinąć placek tortilli, smaruję je w pierwszym kroku serkiem śmietankowym naturalnym, takim jak na kanapki a dopiero potem układam na środku 3 plastry szynki, kilka słupków papryki i kilka kostek sera. Super są również różyczki na cieście francuskim z salami i serem. Wystarczy pociąć ciasto francuskie na paski o szerokości ok. 2 cm, ułożyć kawałki salami przecięte na pół tak, aby zachodziły na siebie, posypać tartym serem i zapiec.
OdpowiedzUsuńGorąco polecam, przycupnę tutaj sobie na dłużej, Melka blogerka :D